KANTIN bermaksud bermaksud tempat untuk menjual makanan dan
minuman dan tempat makan dan minum di pejabat atau sekolah. Kantin sekolah
memberikan peluang untuk mengembangkan tingkah laku dan kebiasaan positif dalam
kalangan pelajar. Hal-hal berikut dapat diambilkira oleh pengurusan sekolah
untuk memperbaiki persekitaran kantin sekolah:
1.
menentukan prosedur untuk menutup dan membuka kantin atau
apabila pelajar memasuki dan meninggalkan kantin.
2.
Memperhatikan semua tingkah laku pelajar dalam kantin.
3.
Menyusun suatu aturan pembayaran yang tidak merugikan kantin.
4.
Membuat susunan tempat duduk yang sesuai.
5.
Menentukan peraturan bagi membentuk tatasusila pelajar di meja
makan.
6.
Mengatur dekorasi dan informasi, seperti: lukisan,
poster-poster kesihatan.
7.
Mengatur pelajar yang makan dengan membawa makanan sendiri,
menyusun prosedur, pengembalian peralatan atau tempat makanan dan pada
saat meninggalkan ruangan makan.
Dengan demikian, kewujudan kantin di sekolah tidak hanya sekadar
untuk memenuhi keperluan makan dan minum warga sekolah semata-mata, namun dapat
dijadikan sebagai ruang untuk mendidik warga sekolah tentang kesihatan,
kebersihan, kejujuran , saling menghargai, disiplin dan nilai-nilai lain. Di
sinilah kepentingan pengurusan kantin sekolah sebagai salah satu aspek
pengurusan sekolah.
Info yang baik..
ReplyDelete